K daniam a poplatkom pristúpili samosprávy individuálnym spôsobom

10.01.2012 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) nezvýši cestnú daň v roku 2012, ba dokonca ani v roku 2013. Daň z motorových vozidiel tvorí zásadnú príjmovú položku kraja, no zostáva na rovnakej úrovni, ako v roku 2012. Krajské zastupiteľstvo pritom schválilo vyrovnaný tohtoročný rozpočet. \"Bratislavská župa nezvýši dane z motorových vozidiel. Myslím si, že priestor je skôr v šetrení vo výdavkoch, ako vo zvyšovaní daní samotných,\" zdôraznil pre TASR predseda BSK Pavol Frešo.

Iná situácia vznikla v hlavnom meste SR. Aby mohla Bratislava prijať vyrovnaný rozpočet, musela zvýšiť daň za bytové priestory v priemere o 17 percent a nebytové o 75 percent. Presnejšie percentuálne zvýšenie sa odvíja od územných lokalít v 17 bratislavských mestských častiach. Čím bližšie k centru mesta, tým sú dane vyššie. \"Zvýšenie dane prinesie mestu za pozemky spolu 665.000 eur, za stavby spolu 8,254 milióna eur a spolu za byty a nebytové priestory 1,224 milióna eur,\" uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

V BSK sú tri pôvodné okresné mestá Pezinok, Senec a Malacky. V Pezinku sa dane za bytové a nebytové priestory zvyšovať nebudú. Rovnako nie ani daň za psa, či poplatky za odvoz komunálneho odpadu. \"Rozpočet sme nastavili na výšku 15,614 milióna eur. Je dokonca prebytkový, keď rátame s prebytkom v kapitálových príjmoch vo výške 330.000 eur. Rezervy v hospodárení vidíme v úsporných opatreniach,\" konštatoval pre TASR primátor Pezinka Oliver Solga.

Ani okresné mesto Senec dane za bytové a nebytové priestory nezvyšuje. Mierne sa zvýšia dane za prechodné ubytovanie z 0,66 na 0,70 eura na osobu a noc. O 17 percent sa však zvýšia poplatky za odvoz komunálneho odpadu. \"Senec si na tento rok schválil v mestskom zastupiteľstve prebytkový rozpočet. Príjmy by mali dosiahnuť výšku 15,007 milióna eur a výdavky 14,957 milióna eur,\" povedala pre TASR ekonómka MsÚ v Senci Janette Matúšová.

Mestské zastupiteľstvo v Malackách schválilo rozpočet mesta Malacky na rok 2012 tiež ako prebytkový. Bežné príjmy vrátane vlastných príjmov škôl a školských organizácií poslanci schválili v objeme takmer 10,159 milióna eur. Výdavky predstavujú 9,241 milióna eur. Prebytok by mali vytvoriť najmä kapitálové príjmy. Podľa dnešného vyjadrenia hovorkyne MsÚ v Malackách Michaely Janotovej mesto v tomto roku po prvý raz zaviedlo daň za odplatné ubytovanie fyzických osôb vo výške 0,50 eura na osobu za noc. Nepatrne sa zvýšila daň z bytov a nebytových priestorov. Napríklad, za každý aj začatý m2 nebytových priestorov určených na podnikanie bude po novom účtovať 3,338 eura. Mesto zvýšilo aj daň za psa o tri eurá. V rodinných domoch zo sedem na 10 eur a v bytovkách z 37 na 40 eur. Novou daňou sú poplatky za psa určeného na stráženie podnikateľských objektov vo výške 33 eur.
 

Vyberte región